What would you EAT for a sustainable future? Plant-based food and the possibility サステイナブルな未来のために私たちは何を食べるか。~プラントベースの食べ物とその可能性~
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Throughout the world, vegan and plant-based cuisine has been attracting attention for its potential both as a developing market and as a sustainable choice. But what is driving all this interest and market growth? And what great vegan food can be enjoyed in Japan?
With over 10 years of experience in the field, Haruko Kawano of VegeProject Japan will tell us about global trends, the context of this rising demand, and how to incorporate veganism into our diets.
Climate change, environmental problems stretching from land to sea, and of course human health, peace, and animal welfare: the issues we face as a world are many. How do our food choices impact them, and what is the potential of vegan and plant-based diets? Let’s explore these questions together.
Founder and Representative Director of VegeProject Japan
When she was a Kyoto University student, Haruko Kawano founded VegeProject to add the first vegan options to their cafeterias. Now, she advises Tokyo and other cities on vegan-related matters, even speaking with the national government. She also collaborates with companies in the creation and promotion of vegan options. Her ideas to make vegan choices popular in Japan, such as the vegan certificate labeling and vegan maps have come true.
VegeProject is a non-profit organization working to increase vegan options in Japan. Their mission is to work in cooperation with companies, educational institutions, the government, and international organizations to create a society where plant-based options are always available. They run the vegan certification label, which is Japan’s most popular, create vegan maps, organize vegan-related events and so on.
Organized by OIST SDG Initiative and Food Services
Language: Japanese (simultaneous interpretation in English available)
Register here: https://groups.oist.jp/sdg/what-would-you-eat-sustainable-future
For inquiries contact: sdg@oist.jp
市場性としても、サステイナブルな選択としても世界中で注目の集まるヴィーガン・プラントベースの食。いったい何故そこまで市場が拡大しつつあり、注目が集まっているのか。そして日本ではどのようなものをヴィーガン食として美味しく楽しめるのか。当分野に10年以上にわたり携わってきたベジプロジェクトの川野陽子氏が、世の中の動向やその食が求められる背景、そしてその取り入れ方を解説します。
気候変動、陸や海の環境問題、そして人の健康や平和問題、動物福祉など、世の中にはたくさんの課題があります。私たちの食の選択が、こういった課題にどう結び付き、ヴィーガン・プラントベースという食にはどんな可能性があるのか、知って考えてみませんか。
川野陽子氏のプロフィール:
NPO法人ベジプロジェクトジャパン代表理事。
京都大学大学院の農学研究科に在籍時にベジプロジェクトを設立。同大学をはじめ大学食堂や飲食店へのヴィーガンメニュー導入や、企業のヴィーガン商品作りのコンサルティングを行う。ヴィーガンの国際サミットに国内から唯一参加したりポールマッカートニー氏とミートフリーマンデーの動画を作成したりする等、海外の団体とも連携。国や自治体の事業でベジタリアン・ヴィーガン関連の専門家を務める。国内で最も使われるヴィーガン認証や観光案内所で配布されるベジマップなど、世の中にヴィーガンに関する新しい価値を創出している。
ベジプロジャパンの概要:
ヴィーガン・プラントベースの「選択肢」を増やす仕事をしているNPO法人。企業・教育機関・政府・国際組織と協力して、ヴィーガン・プラントベースの「選択肢」が当たり前にある社会を作ることをミッションとしている。国内で最も使用されているヴィーガン認証マークの運営、商品や事業の監修、観光案内所で配布されているベジマップの制作、イベント開催、ウェブメディアの運営等を行っている。
言語:日本語 (英語への同時通訳あり)
この講演は、OIST SDGイニシアティブとフードサービスが主催します。
参加登録はこちらから: https://groups.oist.jp/sdg/what-would-you-eat-sustainable-future
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